jueves, 5 de febrero de 2009

Les TIC en l'Educació Infantil i Primària

Tal i com van coincidir els ponents de la conferència, estem en una societat immersa en un procés de canvi on les noves tecnologies hi juguen un paper molt important. Per tant, les escoles no hi poden quedar a l’ombra si tenim en compte que l’educació és un dels pilars fonamentals de l’ésser humà per madurar i adquirir les habilitats i estratègies necessaris per desenvolupar-se plenament en la societat.

L’escola al llarg dels anys, com a sistema obert a l’exterior, ha introduït canvis per adaptar-se a les necessitats de l’entorn, és a dir, ha experimentat una sèrie de modificacions estructurals degut a la introducció progressiva de les noves tecnologies:

- Cablatge a l’escola i treball a partir de la intranet
- Han passat de disposar (en alguns centres) d’una aula exclusiva d’ordinadors per les aules tradicionals amb ordinadors.
- Totes les escoles disposen duna aula d’audiovisuals
- S’han començat a canviar els ordinadors pels portàtils per tal de guanyar en l’espai i en la mobilitat.
- Introducció de les PDI (pissarres digitals interactives)

Ara bé, per tal que les novetats tecnològiques siguin aplicables a l’àmbit educatiu garantint una bona aplicació que produeixi un aprenentatge en els alumnes, s’ha de tenir en compte que no tots els docents estan preparats per desenvolupar aquesta tasca. Per tant, és necessària la formació del professorat per tal de conèixer quins recursos i eines tecnològiques tenen al seu abast, com ho poden aplicar i quines millores aportarà. Això pot evitar pors i millorar la predisposició d’aquests davant la introducció de nous recursos tecnològics.

Alguns exemples que faciliten les noves tecnologies són els següents:
- recerca d’informació i imatges
- creació de materials
- reforçar conceptes i habilitats amb jocs educatius
- crear nous espais de comunicació.

Finalment, m’agradaria mencionar que m’ha semblat mol encertada la idea dels dos últims ponents de crear una pàgina web per a un casal d’estiu ja que és una bona manera de fomentar la comunicació escola-família.

No hay comentarios:

Publicar un comentario