jueves, 12 de marzo de 2009

La competencia informacional

Partint que entenem per competencia informacional: “L’habilitat de reconèixer una necessitat d’informació i la capacitat d’identificar, localitzar, avaluar, organitzar, comunicar i utilitzar la informació de manera efectiva, tant per a la resolució de problemes com per a l’aprenentatge al llarg de la vida.”

A partir d’aquesta competència és pretén doncs que l’educació formal contempli als alumnes com a subjectes capaços de cercar informació que sigui positiva per al seu aprenentatge, formar-los per tal de ser capaços de triar aquella informació que és de qualitat i destriar-ne aquella que no és útil.

Avui dia, l’accés a internet ens permet accedir amb qüestió de segons a milions de pàgines d’informació, ara bé, tot el que hi ha a la red no és de la mateixa qualitat. Per tant, mitjançant aquesta competència, es pretén desenvolupar les habilitats necessàries per tal que el subjecte sigui crític i capaç de seleccionar aquelles informacions que necessita. És a dir, que tingui els recursos i estratègies necessàries per saber on anar a buscar la informació, i un cop trobada, sàpigui discriminar la que realment necessita.

La competència informacional, però, no pretén discriminar amb la recerca d’informació tradicional basada amb la documentació en format paper, sinó que la intenció és la recerca d’informació en qualsevol format però que avui en dia obviar totes aquelles informacions i coneixements que podem adquirir a través de les noves tecologies no tindria sentit.

No hay comentarios:

Publicar un comentario